
När det tyska paret Emmy Hennings och Hugo Ball 1916 öppnade det så kallade Cabaret Voltaire i den schweiziska staden Zürich anade de föga att det här skulle vara startskottet för en av de mest inflytelserika konströrelserna i modern tid.
Det hela började nämligen lite trevande med chansoner och diktuppläsningar. Lite som i en klassisk kabaré.
Ganska snart växte dock gruppen. Den första som anslöt sig var den rumänska vild- och virrhjärnan Tristan Tzara. Sedan följde den tyska läkaren och författaren Richard Huelsenbeck, den rumänska arkitekten och konstnären Marcel Janco, den tysk-franska målaren och poeten Jean (Hans) Arp och den schweiziska skulptrisen och dansösen Sophie Taeuber som sedermera gifte sig med Arp.
Sedan började det hända saker.
Kabaréaftnarna på restaurangen Meierei på Spiegelgasse 1 spårade ut allt mer. De blev galnare, vildare, mera anarkistiska och, framför allt, mera oberäkneliga och oförståeliga.
På scenen visades mystiska rörelser och danser. Man spelade på instrument som inte fanns. Så kallade simultana dikter lästes upp samtidigt av tre personer på tre olika språk. Hugo Ball kontrade med att läsa upp ljuddikter på ett fantasispråk iklädd vansinniga kostymer.
Nonsens blev till dada
Snart använde medlemmarna ordet dada som titel för allt de skapade: konst, musik, litteratur, publikationer, uppträdanden. Allt var dada!
Dada betyder ingenting.
Det finns minst lika många förklaringar vad dada betyder som det finns dadaister. Var och en åberopade för sig att ha hittat på ordet och kom med en definition. Men sist och slutligen är det väl rumänen Tristan Tzara som har rätt: Dada betyder ingenting!
Och det är väl lika bra det. Eftersom det var just nonsens som dadaisterna ville upphöja till konst. Eller upphöja och upphöja. Egentligen ville de avdramatisera konsten. En avdramatisering som skedde genom att man inte såg så allvarligt på konsten. Eller genom att förklara nonsens vara konst. Och konst vara nonsens.
Trött på kriget
Allt det här skedde som en reaktion på det fantastiska vansinnet som härjade runt omkring den säkra hamnen Schweiz, det vill säga det första världskriget. I det neutrala landet samlades unga konstnärer från hela Europa som flydde krigets skyttegravar.
Staden Zürich i tyskatalande Schweiz blev den mest kända tillflyktsorten. Och så småningom möttes här alltså konstnärerna som skapade en konstriktning som inte sysslade med förintelsen utan med intigheten. Det gjorde de genom att säga dada! Därför hittade dadaisterna på nya språk. Kriget hade berövat alla andra språk deras oskuld genom krigsretorik och -propaganda, ansåg dadaisterna.
Hur uppnår man den eviga saligheten? Genom att säga dada. Hur blir man berömda? Genom att säga dada.
Snart var det inte bara kabaréföreställningar som drog till sig de krigströtta ungdomarna. Man öppnade ett galleri, tryckte publikationer och flygblad och expanderade verksamheten till andra länder och städer.
Dadaisterna älskade också att skriva manifest. Man kan nästan tala om en manifesthysteri. Men de skrev manifesten så att säga in absurdum. Normalt vill du genom ett manifest uppnå att folk skall göra någonting. Dadaisterna ville i sina manifest övertala dig om att inte göra någonting. Eller att göra någonting som inte är betydelsefull. Som är nonsens. Dada.
Zürich är inte dada
Att schweiziska Zürich blev dadaismens födelseort ter sig i dag som ganska otroligt. Den strängt zwinglianska högborgen är en symbol för allt som kan stavas ordning. Och var det även för hundra år sedan. Därför var det egentligen bara en inflyttad Zürichbo, schweiziska Sophie Taeuber-Arp, som blev medlem i den dadaistiska rörelsen. Resten var utlänningar, de flesta på flykt från första världskriget.
- Hur mycket Dada är Zürich? frågade sig den tyska tidningen Die Zeit och skickade en redaktör dit för att undersöka saken. Hela staden är en enda dadafestival. Men man firar någonting som man inte hade velat ha eller veta om då det begav sig. Och egentligen inte heller i dag. Man vill bara sola sig i en glans som man inte var med om att polera fram.
Zürich är storkapitalets stad. Zürich är tråkigt, dyrt, rent och perfekt. Zürich är genomorganiserad från topp till tå, från Uetliberg i väst ner till floden Limmat i centrum och vidare till Zürichsjön i öst. Att dadaismen uppstod just här är egentligen ett konsthistoriskt skämt. Dada var och är ett lyckokast och en vinstmaskin för stadens turistbyrå och turismindustri. Inte mera än så.
Investera er förmögenhet i dada! dada är den enda sparbanken som betalar räntor i all evighet.
Lenin och dada?
Till en av de mest kolporterade historier i samband med dadaismens födelse hör säkerligen den att Vladimir Iljitj Lenin bodde i Zürich samtidigt med dadaisterna innan han for till Ryssland för att starta revolutionen. Och inte bara det. Han bodde på samma gata som Cabaret Voltaire fanns. Spiegelgasse är en liten gränd i centrala Zürich. Dadaisterna höll till i huset nummer 1 medan Lenin bodde i nummer 14, lite högre upp.
Det har spekulerats mycket om Lenin kunde ha besökt någon av Cabaret Voltaires föreställningar. Många dadaister har senare hävdat att de hade sett honom i publiken. Men vem kan lita på en dadaist?
Den franska författaren Dominique Noguez har till och med skrivit en bok om det möjliga mötet (Lénine dada, 1989). I boken kommer han inte med några vattentäta bevis men hävdar bestämd att Lenin var dada redan innan dada. Att Lenin var en politikens dadaist och att hans revolution kan klassas som en dadaistisk händelse.
Hur som haver måste Lenin ha haft kunskap om dadaisterna. Den enda vägen ner till staden för att handla eller uträtta olika ärenden förde honom förbi Cabaret Voltaire. Månne han inte såg planscherna och aviseringarna utanför? Och månne han inte lade märke till de vilda tillställningarna inne i lokalen när han var på en kvällspromenad?
Dada är mera än dada.