
Jag har alltid haft en för mig oförklarlig dragning till broderade tavlor gjorda i korsstygn. Jag vet inte varför. Det finns någonting som attraherar mig. Det kantigt fyrkantiga. Den sträva broderade ytan. De folkliga motiven.
Därför gick jag med spänd förväntning till Oscar Hagens utställning #oscarinristipisto på Soul Vintage i Helsingfors. Jag förväntade mig ingenting mindre än en uppdatering av korsstygnsbroderiet. Ett slags korsstygn 2.0.
Och jag blev minsann inte besviken. Folk flockades kring tavlorna och var begeistrade. Det var jag också. Över hans djärva val på motiv och sentenser. Och över hans mod. Jag tycker nämligen att det krävs ballar av tråd att brodera på det sättet han gör.
Ny älsklingstavla
Se bara på tavlan här nere. Black Flag heter den. Helt otroligt bra. Den stora suprematisten Kazimir Malevitj skulle hoppa jämfota ur graven om han skulle veta om tavlan.
Vadå Malevitj tänker du kanske? Men titta bara på hans mest kända tavla Svart kvadrat som han gjorde 1915 och som finns i Tretjakovgalleriet i Moskva.
Att jag inte hade en aning om att Black Flag var ett inflytelserikt amerikanskt hardcorepunkband och motivet Oscar Hagen använde sig av är bandets logo gör saken inte sämre. Tvärtom.
Så tyvärr, du okända konstnär som gjorde min hittillsvarande älsklingstavla i korsstyng, med ett ordspråk av den svenska författaren Bo Bergman som var lagad på ett sådant sätt att alla trodde att upphovsmannen till ordspråket var en del av själva ordspråket. Tyvärr gjorde du numera bara min nästmestälskade brodering.
Bara du går över markerna lever var källa
sjunger var tuva ditt namn
Bo Bergman
Också Oscar Hagen har en förkärlek för ordspråk. Moderna sådana. Han hittar dem hos populärkulturen och musiken. Bevar Eira, står det på en av hans tavlor. I stället för Bevar Christiania. På en annan läser jag den mystiska och mig okända religionen Thelemas valspråk Do what thou wilt shall be the whole of the Law. Love is the law, love under will.
Storsäljare
Oscar Hagens korsstyngstavlor går helt tydligen hem i hus och stugor. Och i studentbostäder och kollektiv. Det vittnade de många röda prickar om som fanns vid de flesta av hans tavlor. En röd prick betyder att tavlan har blivit såld.
På utställningen finns hela tre olika versioner av en brinnande kyrka. De for direkt. Och det förstår jag. Kyrkor är otroligt omtyckta motiv för korsstygnsbroderier och de brinnande kyrkorna är både tankeväckande och vackra. Klassiskt hantverk och nutidskonst på en och samma gång.


Ett annat motiv jag gillar är Oscar Hagens "förvanskning" av motivet som förknippas med hans hemstad Jakobstad. Den välkända treenigheten Tro, hopp och kärlek förvandlas till Dödsmetall, hopp och kärlek.
Omtyckta öppningar
Det som slår mig är att Oscar Hagen har hittat sin publik och publiken har hittat honom. Det är nämligen för andra gången på kort tid att jag får bevittna en utställning i Helsingfors där Oscar Hagen är inblandat. Den första var en installation som hette Dysterbotten. Det var mycket folk på de båda utställningarna. Ungt folk. Folk som man kanske inte vanligtvis hittar på en konstvernissage.
Stämningen är därför också en helt annan. Besökarna dricker bål och burköl. De sitter i grupper på trottoaren utanför galleriet. De lyssnar på dj:n som står bakom sina turntables och väver vinylmusik. De har roligt. Det är avslappnat och långt ifrån den andäktiga stämningen som så ofta råder på en vernissage.
Kunst für alle
När jag senare på kvällen får mig en pratstund med Oscar Hagen är han påtaglig nöjd. Han berättar för mig att han tycker att han lyckades med det han hade föresatt sig när han började brodera i korsstygn.
- Jag ville göra tavlor som mina vänner skulle tycka om att ha på sina väggar där hemma. Och som mina vänner och deras vänner skulle ha råd med.
En satsning som tydligen har gått hem. Av de röda prickarna att döma.
Utställningen #oscarinristipisto pågår fram till lördagen den 7 maj på Soul Vintage i Helsingfors.